16.4.07

Product Placement na djelu

Product Placement kao pojam možda nekima i nije poznat, međutim svi ga znamo prepoznati jer se javlja u puno izvedenica TV programa. Vjerojatno najočiti i najfrekventniji product placement u Hrvata jest Večernja škola Željka Pervana.

Najjednostavniji prijevod ovog marketinškog alata bio bi prikriveno oglašavanje, a zapravo se sve svodi na pokušaj utjecaja na konformiste (ljude koji kreiraju mišljenje pod utjecajem grupe). Nije neka novost da je product placement zaživio i kod nas, ali bih se želio osvrnuti na učinkovitost tog alata na našem tržištu.

Koliko sam shvatio product placement bi trebao nesvjesno potaknuti gledatelja da se identificira sa likom u TV emisiji, filmu ili nekom drugom TV derivatu i da počinje biti redovni potrošač branda kojeg se promovira.

Konkretno, kod Večernje škole mi se ta izvedba čini dosta traljavom jer proizvodi koji se promoviraju nisu stavljeni u odgovarajući kontekst. Primjera radi, Blaž koji bi po karakteristikama lika trebao promovirati neko izuzetno vino često jede Kraševu Domaćicu, Podravkine Dolcela kroasane ili lista katalog kuhinja Gorenje. Dakle, potpuno pogrešan kontekst.

Malo bi glupo izgledalo da u nekom američkom filmu vidite kauboja kako pije čistu izvorsku vodu umjesto wiskyja ili pak jede fine kolačiće. U Kućanicama bi mogli očekivati da će Gabi (Eva Longoria) suptilno naglasiti seksi grudnjak poznate marke ili neki drugi komad odjeće - jer to je sukladno osobinama lika u toj TV seriji.

Ne znam kakav efekt na razinu prometa imaju tvrtke koje sudjeluju u PP-u Večernje škole, ali se nikako ne bih složio sa načinom na koji je cijeli projekt napravljen. Nekako imam osjećaj da su te poznate tvrtke naprosto željele biti prisutne u takvoj vrsti oglašavanja i promoviranja, a premalo su vodile brigu o samom načinu izvođenja product placementa. Malo čudno s obzirom da bi takve tvrtke trebale imati kompetentne ljude iz područja marketinga. Ili je to opet pitanje koje otvara novu veliku temu...

Više o product placementu :

No comments: